Стереотипът, че  в музеите има мухъл и прах е остаряв.

...
Стереотипът, че  в музеите има мухъл и прах е остаряв.
Коментари Харесай

Книгата Музейни експозиции и стандарти рисува бъдещето на музеите

Стереотипът, че  в музеите има плесен и прахуляк е остаряв. В последните 5-10 години има едно доста възкръсване измежду музейните общности на доста места в страната

Това сподели за предаването " Хоризонт до обед " откривателят Тодор Петев, който показа книгата " Музейни експозиции и стандарти ". Тя е резултат от една конференция извършена през в края на 2016 година на която откриватели и практици на музейното дело от Съединени американски щати, Канада, България и Македония и специалисти от комисията " Фулбрайт " са представили доклади в региона на образовтелни и обществени стратегии, а също по този начин и модерни показа и тактики за музейни експозиции и за дигитализацията и присъединяване на медиите в нето.
Петев изясни че книгата касае представянето на експонатите, дигитализацията и потреблението на медиите като метод за проучване и разпространение на културните полезности, както и развиването на просветителната стратегия. Изследователят разкритикува и отношението на някои музеи към опазването на културното завещание:

На мен ми се коства че тук има едно неправилно припознаване на известност с достоверни полезности. Това е един от огромните проблеми! От една страна, явно е, че община и музей се пробват да привлекат огромни потоци туристи, които се е интересуват да прекарат хубаво време с деца,  обществени кръгове, групи и по този начин нататъка,  Същевременно, при неумели реконструкции, атракционно създаване тук-там, които са свързани с културно историческа памет, се пропуща опцията тези места да станат в действителност места на преоткриване на някакви полезности, на знания и на по-дълбоки обществени прекарвания, които са свързани с създаване на каква еднаквост.
Анжела Родел от Комисия " Фулбрайт "   изтъкна, че задълбочаването на съдействието в опазването на културно-историческото завещание е било измежду тематиките, повдигнати от американския държавен секретар Джон Кери при визитата му у нас през 2015 година.  Страната ни може да почерпи от Америка опит в излагането на експонатите, категорична е тя. Обектите нямат потребност от надграждане а " нещата са страхотни ". Такова благосъстояние съвсем няма на никое място в света. Просто концепцията и да намерим някакъв метод да ги съхраняваме и да ги излагаме пред непозната и българска аудитория без да нарушим някакви интернационално признати и университетски стандарти за съхраняването
Родел е безапелационна, че всички музеи могат да бъдат направени вълнуващи за всички възрастови групи. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР